תיאור המגמות הדיגיטליות בעולם
העולם בו אנו חיים נתון בעיצומה של אחת המהפכות המשמעותיות ביותר בהיסטוריה האנושית – "המהפכה הדיגיטלית". מהפכה זו מערערת את סדרי העולם הקיימים בעוצמה שלא נחוותה מאז המהפכה התעשייתית במאה ה-19, ומניעה תמורות מהותיות בכל רבדי החיים המודרניים – הכלכלה, החברה, הממשל ועוד[1].
הפיכת המחשב לאישי בשנות ה-80', וכניסת האינטרנט לחיינו החל מאמצע שנות ה-90', יצרו עולם דיגיטלי חדש המבוסס על טכנולוגיות מידע ותקשורת. יותר מ-40% מאוכלוסיית העולם – כ-3.2 מיליארד איש – גולשים כיום באינטרנט, לעומת כ-400 מיליון בלבד בשנת 2000, וישנם יותר משבעה מיליארד מנויי סלולר ברחבי העולם לעומת פחות ממיליארד בתחילת המילניום[2]. האינטרנט והסלולר משמשים כיום כפלטפורמות לפיתוח והפצת טכנולוגיות מתקדמות נוספות.
היקפי המידע המיוצרים על-גבי תשתיות התקשורת הללו הינם חסרי תקדים, ומנגישים כמעט את כל הידע המוכר לאנושות בכל נקודה על-גבי הגלובוס: בשנת 2012 הוערך כי בכל יום נוצרת בעולם כמות בלתי-נתפסת של מידע – 2.5 אקסה-בייטים, שהם כ-2.5 מיליארד גיגה-בייטים – ומאז הואץ קצב זה באופן ניכר[3]. לצד זאת, הדיגיטציה מעודדת חדשנות עסקית ותומכת בצמיחה הכלכלית העולמית: הכלכלה הדיגיטלית תורמת כ-19.2 טריליון דולר לתמ"ג העולמי, יותר מהתמ"ג של האיחוד האירופי או ארצות הברית, ומהווה 22.5% מהתוצר העולמי. עד 2020 צפויה הכלכלה הדיגיטלית לגדול בכ-5.5 טריליון דולר נוספים, ולהגיע לנתח של 25% מהכלכלה העולמית[4].
בשנים האחרונות עברה "המהפכה הדיגיטלית" לשלב חדש, במסגרתו הואצו תהליכי השינוי הכלכליים והחברתיים. ארבע מגמות דיגיטליות מתפתחות כיום במקביל, תוך שהן מייצרות מודלים עסקיים חדשניים ושיטות עבודה דיגיטליות מהפכניות, ומשנות את הדרך בה כל אחד מאתנו חווה את חייו. מגמות אלו ידועות כ-SMAC – מדיה חברתית (Social), טלפונים ניידים (Mobile), ניתוח מידע (Analytics) ויישומי ענן (Cloud):
מלבד זאת, מגמות טכנולוגיות חדשניות כמו תחום הסייבר ואבטחת המידע, Fintech, ערים חכמות. בריאות וחינוך בעידן הדיגיטלי מהוות מנוע צמיחה משמעותי לכלכלה, ומשפיעות על כלל תחומי החיים של האזרח. מדינות שאימצו את המהפכה הדיגיטלית ופעלו להטמעת הטכנולוגיות החדשניות בכל רבדי החברה והמשק, כמו דרום קוריאה, בריטניה, אסטוניה, שוודיה, דנמרק, נורבגיה ועוד, נהנות מפריון גבוה יותר, צמיחה מהירה יותר ואיכות חיים טובה יותר לאזרחיהן, בהשוואה למדינות אחרות[5].
המיזם הלאומי שם לו למטרה לקדם צמיחת תעשיות דיגיטליות בישראל, לתמוך ביצירת סביבה של חדשנות, לשפר ולהטמיע את המהפכה הדיגיטלית בעבודת הממשלה והמרחב הציבורי, וכן לעודד ולסייע לאזרחים ולעסקים לעשות שימוש ביתרונות טכנולוגיות המידע והתקשורת ובחדשנות מבוססת מידע (Data Driven Innovation). הנחת היסוד המונחת בבסיס תכנית זו, היא כי מדינת ישראל מוכרחה להתקדם לחזית העידן הדיגיטלי בעוצמה ובמהירות, על מנת להבטיח את המשך שגשוגה הכלכלי ואת רווחת אזרחיה, תוך שימת לב לכלל פלחי האוכלוסיה והמגזרים השונים בה, כחלק מתפישה כוללת לקידום הלכידות החברתית והגיוון בה, העצמת הפרט וצמצום הפערים החברתיים, הגיאוגרפיים והכלכליים בה.