ממשל פתוח
עם התפתחות הטכנולוגיה והתפתחות המהפכה הדיגיטלית, קיימת הזדמנות ייחודית הנובעת מהפלטפורמה המעולה שיוצרת הרשת ליצירת תקשורת בין מספר רב של גורמים ולהגברת השקיפות והנגישות.
התשתית לדמוקרטיה חדשנית ניצבת על עקרונות רעיון הממשל הפתוח – שקיפות ודיווחיות, שיתוף הציבור, אחריותיות ושילוב טכנולוגיות חדשניות בממשק בין הממשל לאזרחיו.
|
עקרונות אלו מקודמים, בין היתר, באמצעות השותפות הבין-לאומית לממשל פתוח, יוזמה המובלת על-ידי ממשלות וארגונים חברתיים אזרחיים בלמעלה מ-70 מדינות, ביניהן ישראל, אשר הצטרפה אליה ב-2012[67].
הערכים בבסיס עקרון הממשל הפתוח הולכים יד ביד עם הישגי המהפכה הדיגיטלית – זרימה חופשית של מידע ושיתופו (בכפוף למגבלות הדין בנוגע לסוגי מידע רגישים), צמצום חסמי מרחק, זמן ושפה ואימוץ טכנולוגיות מתקדמות. בנוסף, אימוץ עקרון הממשל הפתוח מייצר הזדמנויות לקידום תחום חדשנות מבוססת מידע (Data Driven Innovation) המתייחס לממשלה כספקית מידע, ולקדם הנגשה לציבור של מאגרי מידע ממשלתיים בעלי תועלות כלכליות חברתיות. פתיחת מאגרי המידע הממשלתיים הופכת את המידע העצום הנאסף בידי הממשלה לנכס כלכלי, על בסיסו ניתן לפתח שירותים חדשניים המביאים ערך לאזרח ולמשק[68]. כך למשל, בשנת 2012 פתח משרד התחבורה לציבור את מאגר המידע בנושא תחבורה ציבורית, המכיל את כל לוחות הזמנים והמסלולים של מפעילי התחבורה הציבורית ואוסף נתוני נסיעה מאוטובוסים, ועד מהרה הושקו שלל יישומים המתבססים על הנתונים בו ומספקים לנוסעי התחבורה הציבורית מידע איכותי ועדכני על זמני הנסיעה.
בהתאם להחלטות הממשלה על קידום מדיניות ממשל פתוח[69], והחלטת הממשלה על אימוץ מדיניות הנגשת מאגרי מידע ממשלתיים לציבור, פועלת רשות התקשוב הממשלתי לקדם יוזמות העומדות בקנה אחד עם עקרונות השותפות הבין-לאומית. כך, יורחב השימוש באמצעים דיגיטליים במטרה להגביר את השקיפות הממשלתית לאזרח, משרדי הממשלה יפעלו להנגיש מאגרי המידע הממשלתיים לציבור[70], יקודמו יוזמות להגדלת מעורבות הציבור בתהליכי קבלת ההחלטות. בנוסף, מגובשת מדיניות קוד פתוח ממשלתית ע"י רשות התקשוב בתיאום עם אגף החשב הכללי ובשיתוף משרדי הממשלה. כמו כן, הממשלה תפעל לפתיחת תשתיות הכרחיות להצלחת מהלכים אלו כגון זירות לחשיפת מידע ממשלתי עדכני ואמין ופלטפורמות לשיתוף ציבור.